Fakta om Uppsala

Uppsala [1] är huvudstad i Uppsala län och Uppsala kommun i Sverige. Staden har över 100 000 invånare (2005), varav cirka 80 000 bor i Uppsala kommun. Uppsala ligger cirka 145 km norr om Stockholm på en latitud mellan 59°00′ och 60°30′ N.

Uppsala grundades av kung Gustav Wasa 1583 e.Kr. för att vara en luthersk mönsterstad. Idag anses Uppsala fortfarande vara ett viktigt centrum för stadsstudier. På senare år har Uppsala varit en av Sveriges snabbast växande storstäder; mellan 1950 och 1980 nästan tredubblades befolkningen, från cirka 35 000 till nästan 110 000 invånare. Under denna period har Uppsalanshuvudattraktionen var Uppsala universitet. I Uppsala finns Skandinaviens största katedral, Uppsala domkyrka, där Sveriges kungar och drottningar har krönts sedan 1593 e.Kr. och även begravts. Uppsala har haft monopol på kröning av svenska monarker sedan medeltiden: det var den enda staden i Sverige där en ny kung kunde krönas (och blir därmed den något officiella “kungliga staden”); Uppsalaborna har alltid betraktat detta som en viktig källa till stolthet, men denna sedvänja avskaffades av Oscar II 1873 e.Kr. Uppsala har alltid spelat en central roll för Sverige när det gäller politisk makt; historiskt sett har staden fungerat som en av två huvudstäder vid sidan av Stockholm.

uppsala
Gustav vasa uppsala

Uppsala, en ständigt växande stad

Sedan andra världskriget har Uppsala Uppsala har mer än fördubblat sin befolkning från cirka 100 000 invånare till dagens nästan 200 000 invånare. Uppsalas huvudindustri är fortfarande Uppsala universitet, men på senare år har många högteknologiska företag bosatt sig runt omkring. Uppsala är också en garnisonsstad och en av de viktigaste logistiska baserna för Försvarsmakten. Uppsala kommun Uppsalas 31 orter är indelade i sex större områden: centrala Uppsala – som omfattar Nyboda, Hjorthagen, Gustav Vasa kyrka och Fyrisborg; Stadshagen – söder om Uppsalas äldsta park och alla förorter söderut inklusive Tureberg; Bergshamra – Uppsalas norra förorter, mestadels småhus; Uppvidinge – Uppsalas 14 södra städer (från Uppsala City Airport till Åby); Ekoln i Uppland – Mälarens strand; Heby-Uppsala – områdena utanför Uppsala väster om Uppsala.

Köpcentrum i Uppsala

I Uppsala finns tre stora köpcentrum: Rörstrand Centrum, Stora Ullensaker och Emporia. Värt att notera är också Östercentrum som har ett antal butiker som främst tillgodoser järn- och inredningsprodukter samt ett varuhus som heter Nordiska Kompaniet. Det finns också flera köpcentrum som liggeri förorterna till Uppsala Uppsala. Upplandsgatan är Uppsalas huvudgata och mest attraktiva shoppinggata med sina varierande butiker, boutiquer, restauranger etc. Upplandsgatan sträcker sig från Stora Torget i hjärtat av Uppsala till Stockholmsvägen (Kungsvägen) vid Uppsala universitet.

Kafeér och resturanger i Uppsala

Uppsala har också ett stort antal kaféer och restauranger delvis beroende på att det idag bara bor 4000 personer inom stadsmurarna jämfört med 60 000 för drygt hundra år sedan. Eftersom många studenter föredrar att bo utanför stadskärnan finns det flera studentpubar i Uppsala som ofta har bra livemusik med lokala band och andra populära band som stannar till på turné. Uppsalas nattliv är främst koncentrerat till Sturegatan och området kring Upplandsgatan, men det finns också flera bra klubbar som ligger längre bort från Uppsalas centrum. Uppsala Uppsala Uppsala har också många restauranger som serverar det svenska nationella köket (men kan vara ganska dyrt), men andra kök som italiensk, thailändsk och indisk mat finns överallt i Uppsala.

Uppsala domkyrka

Upplands Uppsala domkyrka är en av Sveriges mest kända kyrkor. Den byggdes mellan 1285 e.Kr. och 1535 e.Kr. till minne av Sankt Erik som dog i Västerås 1160 e.Kr. Kung Gustav Wasa beordrade att den skulle byggas och eftersom Uppsala var hans familjesäteDet var i Uppsala Uppsala Uppsala Uppsala Uppsala som Sveriges första domkyrka byggdes. Uppsala domkyrka är känd för sina långa, cirka 43 meter höga torn och syns lätt från många platser i Uppsala. Byggandet av Uppsala domkyrka pågick under flera hundra år och nybyggnationer skedde i takt med att ekonomin tillät det. Uppsala har också Skandinaviens största kyrkliga kyrkogård: Riddarholmskyrkan (“Riddarholmens kyrka”).

Taktvätt Uppsala älskar uppsala

Vi på taktvätt Uppsala har sammanställt denna faktasida eftersom vi älskar Uppsala. Om du vill prata mer med oss om antingen Uppsala eller och taktvätt är du varmt välkommen att kontakta oss.

Offert

Privatperson / företag?:

Område:

Postnummer:

Offert